Spoštovani!
Ker se velika večina še ne zaveda kako izgleda pravo
veganstvo bom spisala o tem sestavek, širši javnosti bolje predstaviti takšen
način prehranjevanja.
Kaj jedo vegani?
[i]Vegani ne uživajo nobenih živil živalskega izvora, med
katere sodijo meso (kopenskih in morskih živali), mleko in mlečni izdelki,
jajca in med. Prehrana veganov torej sloni predvsem na rastlinski osnovi
(izjeme so na primer sol, jod, voda, vitamin B12 ipd.).
Prehransko najbogatejša, uravnotežena in poceni hrana
vključuje žitarice, stročnice, sadje, zelenjavo, oreščke in semena. Če si
želimo ohraniti vitalnost in zdravje, naj le-ta sestavlja naš jedilnik. Najdemo
jo v vsaki manjši ali večji trgovini z živili. Z veganskim načinom življenja
boste ne samo bolj zdravi, ampak boste celo prihranili.
Predelana rastlinska hrana, kot so npr. vnaprej pripravljeni
izdelki, veganski "siri", sladice ipd. so lahko v pomoč pri prehodu s
standardnega načina prehranjevanja na vegansko prehrano, bolje pa je jesti
polnovredno, čim manj predelano hrano.
Rastlinska prehrana pomaga vzdrževati vitko postavo, zdravo
telo in jasnost misli. Znano je, da lahko polnovredna rastlinska prehrana
pomaga pozdraviti ali prepreči razvoj srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni,
rakavih obolenj, tumorjev, putike, gnitja zob, aknaste in mastne kože, visokega
pritiska, osteoporoze, polipov, hemeroidov, multiple skleroze, bolezni ledvic,
jeter, prebavil, želodca in še mnogih drugih bolezni, ki so posledica slabega
oziroma nezdravega življenjskega sloga. Seveda pa nezdrav življenjski slog ne
pomeni le uživanja živalske prehrane, temveč tudi kajenje cigaret, pitje
alkohola in jemanje različnih drog, pomanjkanje spanca, premalo gibanja, sonca
in še kaj.[/i]
vir: http://www.vegan.si/ziveti-vegansko/prehrana/
Mnogi mislijo, da stradamo, da ne jemo zdravo, da ne dobimo
v telo vsega potrebnega.
Z vegeterijanstvom sem pričela s svojimi 3 leti, vegan
postala pri 17.
[i][u]Kako izgleda takšna hrana? Vsa hrana spodaj navedena
je IZKLJUČNO veganska. Tudi sir je veganski![/u][/i]
[b]PRIMERI HRANE IN VEGANSTVA SPLOŠNO:[/b]
ZAKAJ VEGANSTVO?
Vsako leto samo v Ameriki v klavnicah pobijejo 8 milijard
živali za hrano. To je več kot 250 živali na sekundo. Reja živali na farmah je
kruta in neekološka. Uživanje živali je slabo za naše zdravje in velikokrat
vodi k najrazličnejšim boleznim, vključno z srčnim napadom, kapi, raku,
sladkorni in debelosti.
...za živali
V današnjih farmah ali boljše povedano 'tovarnah', ravnajo
z živalmi kot s stroji. Da bi dosegli maksimalno
proizvodnjo, uporabljajo najrazličnejše bližnjice, kot so: antibiotiki,
hormoni, mamila in druge kemikalije s katerimi krmijo živino. Vse te živali
preživijo svoje kratko življenje stlačene v kletkah, ter zvezane in zaprte za
ograjami, kjer se ne morejo obrniti ali raztegniti svoja krila. Veliko jih ne
dobi niti sape svežega zraka, potem pa jih strpajo v tovornjake na mučno vožnjo
do klavnic, pogosto v ekstremnih vremenskih razmerah in vedno brez vode in
hrane.
...za okolje
Veliko ljudi je zaskrbljeno zardi onesnaževanja okolja, ne
zavedajo pa se, da k temu veliko prispeva tudi reja živali in vsa industrija,
ki stoji za tem. Današnje farme puščajo za seboj tako onesnaženje, da bodo
generacije, ki bodo prišle za nami prisiljene plačati ceno. Z intenzivno rejo
živali, človek uničevalno izčrpuje naravna bogastva. Namesto da bi hrano
pojedli ljudje, gre večina svetovnega pridelka za krmo živali v farmah. Zaradi
tako ogromne potrebe hrane za krmo živali, človek seka gozdove in jih spreminja
v polja in pašnike. Količina odpadkov, ki jih proizvede živalska farma je več
kot 130-krat večja, od človeške. Človeška odvisnost od mesa počasi zastruplja
in uničuje zemljo, vodo in zrak.
...za zdravje
Človeško telo nima nobene potrebe po živalskem mesu ali
mleku. Vsa potrebna hranila, ki so pomembna v človeški dieti (amino kisline,
maščobne kisline, vitamini&minerali) proizvedejo rastline in mikro
organizmi. Živalski izdelki vsebujejo tudi te reči, toda človek jih z uživanjem
dobi iz druge roke. Poleg tega, živalski izdelki vsebujejo sestavine, med
katerimi prevladujeta maščoba in holesterol. Meso vsebuje tudi pesticide in
druge kemikalije, ki so do 14 bolj koncentrirane ko tiste v sadju in zelenjavi.
Ljudje, ki uživajo živalske izdelke imajo 40% več možnosti, da dobijo raka in
veliko bolj tvegajo, da zbolijo za sladkorno, osteoporozo, debelostjo,
artritisom, srčnimi bolezni in zastrupitvijo z hrano. Če samo pogledamo živali,
ki praktično ne poznajo bolezni, lahko takoj ugotoviš, da se večina človeštva
trpi za raznimi boleznimi in okvarami predvsem zaradi napačne prehrane.
Vir: http://kid.kibla.org/~gverila/vegansvet/zakaj_vegan.htm
Večina so moje izkušnje bolj ali manj enake hodila sem na
veterino na praksi se marsikaj vidi, izve ko greš k različnim farmam,
klavnicam, kmetom ipd. o marsikateri bolezni se učiš, ki nastanejo, ker kmetje
prehitro odstavijo teličke od mater, krmijo nepravilno, nimajo možnosti
izpusta, betonska tla ipd.
Povsod je neko pomanjkanje. če ne druga vsaj to, da dobijo živali
artritis in razne prelžanine, ker spijo na betonu. privezati psa na verigo je
absurd, privezati govedo pa povsem sprejemljivo?
Ubijati ljudi je
absurd, ubijati živali spet ok jejmo čim več živali? Kako lahko obstaja HUMAN
UMOR? Te laži z bolanimi otroki, vegiji ipd. so plod NEPRAVILEGA prehranjevanja
in ne zaradi vegi hrane, vsak, ki je PRAVILNO vegi bo zdrav in kot vemo tudi
MEDIJI napihujejo in povedo to kaj paše NJIM, lažejo.
Od DIJAKA IZ VETERINE:
9 November at 10:38 · Unlike · 2
Zdaj pa lahko povem, da sem en teden živel z VEGANI (torej
ljudmi ki ne jejo NIČ živalskega - niti jajc, mleka itd..) In kako je zgledal
njihov jedilnik? UFFF, ne morem povedati vse kaj so jedli ker je bilo vsega
preveč To je bilo toliko sestavin, da ne znam povedat! In ko pogledaš malo
vsebnost beljakovin ipd, vidiš, da oni zauživajo čisto isto mero vsega kot mi,
ki jemo meso. Le pravilno morajo znati jesti in vedet kaj dajejo v sebe.
Sam sem bil na
praksi, mogel sem to delati žal! Krave smo razroževali, da se na travniku ne bi
poklale med sabo! In kako je to potekalo? Kravo smo zvezali s vsakim rogom na
eno stran ograje, vbrizgali lokalni anastetik, ki niti ni primil in smo že
delali. Krave so od bolećin znorevale, se premetavale in se poškodovale. Je to
ok? TOLIKO O VETERINI ANE? In tisti, ki mislite, da je veterina samo cartanje
živali in da je vse takoooo lepo, vse po protokolu in da v klavnicah
uporabljajo Hasap sistem vedno - krepko se motite.
Problem je ker je
cerkev, stoletja govorila, da živali nimajo čustev, nimajo duše in so kot
predmeti, nič ne trpijo, kar je velika laž. Dejstvo, je da oni dobro vedo,
zakaj so to počeli in dobro vedo, zakaj se posiljuje ljudi z mesom in
živalskimi izdelki. Trpljenje živali se prenaša na ljudi in če ljudje trpijo,
je cerkev polna, oz. ljudje bolj zapravljajo, ker so nesrečni. Vse je z
namenom, zato pa se morajo ljudje osvestiti, da je to narobe in da imajo tudi
živali pravico do življenja. No zdaj pa kaj vegetarijanci jejo?!?! Solatka,
paradajzek, kumarce pa je to to??? Zdaj pa lahko povem, da sem en teden živel z
VEGANI (torej ljudmi ki ne jejo NIČ živalskega - niti jajc, mleka itd..) In
kako je zgledal njihov jedilnik? UFFF, ne morem povedati vse kaj so jedli ker
je bilo vsega preveč To je bilo toliko sestavin, da ne znam povedat! In ko
pogledaš malo vsebnost beljakovin ipd, vidiš, da oni zauživajo čisto isto mero
vsega kot mi, ki jemo meso. Le pravilno morajo znati jesti in vedet kaj dajejo
v sebe.
IN IZ NAŠE PREČUDOVITE PRAKSE NA VETERINI: da ne bi o tem
kako se prašiče povsod na živo kastrira, potem pa se malo pozanimaš na okrog in
vidiš, da drugje pa tega sploh ne počno, se malo pozanimaš in izveš, da so
napačno pripričai, da anestetik ubije prašičke, se malo pozanimaš in izveš, da
svinje sploh ne bi smele biti vso življenje zaprte not brez da 1x vidijo
svetlobo. grem do profesor. ročenoviče študirala zootehnike, izvem resnico,
anestetik se uporablja povsod v Avstriji , stalna praksa, vendar je drag, zato
lažje rezati moda na živo. Dijaki zlagani z neresnico.... Še enega veterinarja, ki se bavi s
prašičerejo izvem, da se v Avstriji VEDNO uporablja anestetik, ne pa rezanje
mod na živo..
OD KDAJ OBSTAJA HUMAN UMOR? Tega pri človeški rasi ni? Ker
so pa živali za vas, manjvredne pa naenkrat je? A tudi človeka kdo umori
humano? Človeka kdo posili humano? DAJTE VKLOPIT MOŽGANE IN NE SLEDIT ČREDI
OVAC. Nehajte s specizmom. Doma čohate svoje ljubke kužke, po drugi strani pa
koljete in jeste "manjvredne" živali? Samo ne imenujte se ljubitelji
živali. Razumem, da ima vsak svoje mnjenje, nič ne vsiljujem, zato sem dodala
svojega. Kot tudi vi dajate svojega
RADA IMAM VSE ŽIVALI, prijateljev ne jem, je pa to odločitev
posameznika.
RECEPTI:
http://vegan.si/ziveti-vegansko/prehrana/recepti/
http://zeleniponedeljek.si/index.php?option=com_sobipro&sid=168:veganski_recepti&Itemid=233
http://alternativno-zdravljenje.si/presni-recepti/veganski-recepti/
MESNA PREHRANA:
Živali so mnogokrat rejene v nevdržnih pogojih, nikoli
videle svetlobe,(prašiči) pripete na verigo (govedo), v premajhnih kletkah (
kokoši), [b]za čim hitrejšo rast pa uživajo hrano zasuto s hormoni, kar ljudje
jedo.[/b]
[u]VSAKA žival pred klanjem doživlja stres, ob tem se
sproščata adranalin, noradrenalin, razno- razni
hormoni, ki jih človeka uživa.[/u]
Večina mesa povzroča rakava obolenja, srčno-žilne bolezni,
holesterol ( sploh jajce so še tukaj poglavitne poleg mesa)
[b][i]LJUDJE SMO EDINA VRSTA, KI PIJEMO MLEKO
"MATERE" PO ODSTAVITVI. Le da... Ta matera ni naša.
Dandanes v 21. stol. je toliko alterativ toliko različnih
knjig, hrane, nadomestkov, da je reči, da brez mesa ne moremo živeti
neumno.[/i][/b]
Zakaj je polnovredna rastlinska prehrana pomembna?
Ljudje so se tisočletja prehranjevali z živili iz svojega
okolja, torej s sezonsko hrano. Težava je nastopila v minulih desetletjih
industrializacije, ko je strojno predelana hrana izgubila bistvena hranila.
Sodobni človek izbira hrano glede na videz, okus, ceno in hitrost priprave,
vendar razvrednotena, pomanjkljiva prehrana pušča resne posledice na zdravju.
Zdravilnost presne rastlinske hrane
Presna hrana pomeni živila, ki niso toplotno obdelana ali
segreta nad 45 stopinj Celzija. To pomeni, da uživamo sveže sadje in zelenjavo.
Klinika dr. Bicher - Brennerja v Zürichu, klinika Vita Nova
na Švedskem in klinika prof. Zabele na Bavarskem so zaslovele po ozdravitvi
bolezni po prehranjevanju z biološko presno prehrano.
Ugotovili so, da presna živila uspešno zdravijo nekatere
bolezni. Z meritvami so dokazali, da se dvignejo mikroelektrične sile v
celotnem telesu ter vplivajo na boljše presnavljanje, prekrvavitev in oskrbo
celic s kisikom. Vse to veča odpornost telesa proti boleznim in omogoča
zdravljenje. Zato menijo, da je presna hrana zares »živa hrana«.
Vitamini A, C in E iz presne hrane so preprečevalci raka.
Nekatere vrste zelja, na primer brstični ohrovt, in cvetača vsebujejo snovi, ki
zmanjšujejo dojemljivost za rakaste bolezni.
Biološko predelana hrana je polna kalija in vsebuje manj
natrija. V umetno gojeni zelenjavi pa je več natrija in manj kalija, če na to
dodamo še kuhinjsko sol, se ravnovesje podre. Pomanjkanje kalija povzroči
utrujenost, obolenja in zmanjšano odpornost. S presno hrano je oskrba celic s
kisikom boljša in odpornost večja.
V poletnih mesecih nam domači vrt in trg nudita pestro
izbiro živil, polno vitaminov. Da bi našemu zdravju čim bolj koristila, jih
uživajmo sveža in nepredelana.
Prof. dr. Werner Kollath je zdrava živila razporedil v tri
skupine, pri čemer je prva skupina najboljša za naše telo.
1. Živila v svoji
naravni obliki:
a. semena,
oreščki
b. žitno zrnje
c. sadeži
d. sveža
zelenjava
2. Mehansko
predelana sveža žita:
a. hladno
stiskana olja
b. zdrob in moka
iz celega žitnega zrnja
c. narezane
solate
d. naravni sadni
in zelenjavni sokovi
3. Fermentativno
spremenjena živila:
a. kvas
b. nekuhane
fermentirane žitne jedi
c. sokovi
d. kisana
zelenjava
Določene jedi je po njihovi vrednosti poimenoval tudi mrtva
živila:
1. kuhana,
pečena, ocvrta hrana: vse vrste kruha, peciva, kuhane žitne jedi in segreta
zelenjava;
2. konzervirana
hrana, pecivo, čokolada, marmelada, sadne konzerve, zelenjavne konzerve;
3. industrijski
izdelki: predelana zelenjava, umetno pridelane maščobe in beljakovine, škrob,
beli sladkor, bela moka, beli zdrob in testenine, umetni vitaminski pripravki,
mlečne konzerve.
Ta seznam nam lahko pomaga pri vsakdanjih odločitvah pri
nakupu in v kuhinji. Vsekakor je bolje pripraviti svežo sadno solato kot kupiti
konzerviran kompot. Pojejmo torej najboljše: svež sadež.
Preden sežemo po sladkorju, moramo vedeti, da sladkor oropa
organizem zalog vitamina B in kalcija iz okostja in zobovja. Ugotovili so, da
sladkor onemogoča izkoristek in prebavljivost zdravih živil.
Raziskava, ki je zajemala 30.000 bolnikov v dobi štirideset
let, je potrdila, da se je, ko so iz prehrane bolnikov črtali beli sladkor,
prebavljivost polnovredne hrane polagoma izboljšala, kar je pripomoglo k
okrevanju.
Anamarija Novak
viri
Recepti za biohrano, Marija Omahen, 1991.
McDougallov načrt, John McDougall, 2011, Založba Sitis.
http://www.kalcek.si/zdravilni-ucinki-presne-rastlinske-prehrane-zdravilnost-ras.html
RECEPTI
Za pripravo palačink potrebujete:
Za testo:
Sojino, ajdovo, proseno in amarantovo moko (ali katero drugo
brezglutensko moko)
Sojino, ovseno ali riževo mleko
Stlačeno banano
Malo mineralne vode
Malo prave vanilije v prahu
Nastrgana lupinica bio limone
Ščep vinskega kamna
Z mešalnikom dobro zmešajte moko, mleko, stlačeno banano,
cimet, vanilijo, limonino lupinico, vinski kamen in mineralno vodo. Masa naj bo
nekoliko bolj gosta kot tista pri navadnih palačinkah.
Na kokosovem maslu specite palačinke.
Za nadev:
Jabolka
Kokosovo maslo
Kokosovo moko
Cimet
Sojino smetano
Olupite jabolka in jih narežite na manjše koščke. V kozici raztopite kokosovo maslo in nato
vanjo stresite jabolka. Kuhajte na majhnem ognju, dodajte malo kokosovih
ostružkov in žličko cimeta. Za še boljši okus jim proti koncu kuhanja dodajte
malo
veganska pica
pica s pirino ali drugo moko, s paradižnikovo omako,
zelenjavo ali z gobami in z veganskim sirom
testo
400 g pirine moke
1 – 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
1 zavitek vinskega kamna
1/2 žličke soli
obloga
300 g paradižnikove omake
1 rdeča paprika
1/4 rumene paprike
1/4 zelene paprike
12 črnih oliv
200 g veganskege mocarele
1 – 2 žlici indijskih oreškov
1 žlička suhe bazilike
1/2 žličke suhega origana
»Čas priprave« ne vključuje časa priprave paradižnikove
omake, ki je odvisen od izbrane različice.
Testo je precej drobljivo, zato je najbolje, da ga
razvaljamo kar v pekaču. Pomagamo si z debelejšim kozarcem.
Paprike lahko nadomestimo ali kombiniramo z bučkami, koruzo,
čebulo, gobami in podobno.
priprava
■ Pripravimo eno od številnih različic (pekoče) paradižnikove
omake; lahko tudi ekspresno pripravljeno presno.
■ Sir (gl. ideje) nadrobimo.
■ Paprike očistimo in narežemo na koščke.
■ Olive izkoščičimo in razpolovimo.
■ Indijske oreške grobo sesekljamo.
■ V večji skledi zmešamo pirino moko, vinski kamen in sol.
■ Prilijemo olje in 2 decilitra vode, premešamo s kuhalnico in
prilivamo še do 1 deciliter vode. Ugnetemo čvrsto testo.
■ Pekač namažemo z oljem.
■ Pečico segrejemo na 200 °C.
■ Testo razvaljamo na blago pomokani delovni površini v obliki
pekača; gl. nasveti. Položimo ga v pekač in premažemo s paradižnikovo omako. Po
testu enakomerno razdelimo narezane paprike in olive, vse skupaj pa potresemo s
sesekljanimi oreški, nadrobljenim sirom, baziliko in origanom.
■ Pekač za 15 do 25 minut položimo v segreto pečico.
serviranje
Veganska pica je lažja samostojna jed. Ponudimo vročo.
someljejski nasvet
K veganski pici ponudimo kozarec sauvignona.
nadomestek
■ Pirino moko lahko nadomestimo s polnozrnato (pšenično) moko
ali s kako drugo. Če moke kombiniramo, uporabimo dve tretjini pšenične ali
pirine moke in tretjino ržene, koruzne ali ječmenove moke.
■ Paprike lahko nadomestimo ali kombiniramo z bučkami, koruzo, čebulo,
gobami in podobno.
izboljšanje
Pica, pečena v električni pečici, bo okusnejša, če jo v
pečico položimo na segreto šamotno ali marmornato ploščo.
nasveti
■ Testo je precej drobljivo, zato je najbolje, da ga razvaljamo kar v
pekaču. Pomagamo si z debelejšim kozarcem.
■ Paprikam pred pripravo obvezno odstranimo grenka belkasta
rebra v notranjosti paprike, chefi pa jih najpogosteje tudi olupijo.
pojasnila
■ Pira ima v primerjavi s pšenico precej tršo lupino, zato med mletjem
ostane v njej več hranil, pa tudi okus se bolje ohrani. Pirina moka se
bolje topi v vodi in je lažje prebavljiva kot pšenična moka. Vsebuje tudi več
beljakovin in manj kalorij kot pšenična moka.
■ Vinski kamen nastane po naravni poti, zato je naprodaj kot bio ali
naravni.
■ Indijski oreški so plod mahagonovca (lat. Anacardium
occidentale), zimzelenega grma ali drevesa, ki zraste do 15 m visoko.
različice
gl. pica (številne različice)
ideje
Vegansko mocarelo lahko pripravimo tudi doma (tudi video;
angl.).
opombe
Rdeče, rumene in oranžne paprike imajo polnejši in
izrazitejši okus od zelenih.
zdravilni učinki (domnevni)
■ Paradižnik, papriko, olive in oreške uvrščamo med varovalna živila,
ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Piro zelo dobro prenašajo tudi ljudje, alergični na
beljakovine drugih žit.
zanimivosti
Pira je praoblika današnje pšenice.
viri
■ dopolnjen recept veganska pica
■ številni različni viri
OSTALO
“Kar se dogaja v klavnicah je variacija na temo
izkoriščanja šibkejšega s strani močnejšega. V klavnicah dobesedno črpajo
življenje iz živali in to več kot 10.000 krat na minuto ter v presežku šestih
milijard na leto zgolj v ZDA. Ljudje, ki imajo premoč, odločajo kdaj bodo te
živali umrle, kje bodo umrle in kako bodo umrle. Interesi teh živali ne igrajo
prav nobene vloge pri določanju njihove usode. Ubiti žival je že samo po sebi
neprijetno dejanje. Rečeno je bilo, da če bi morali sami ubijati živali za
meso, ki ga pojemo, bi bili vsi vegetarijanci. Zagotovo zelo malo ljudi kdaj
obišče klavnico in prizori iz klavnic niso preveč priljubljeni na televiziji.
Ljudje morda upajo, da meso, ki ga kupijo, prihaja od živali, ki je umrla
neboleče smrti. Ampak nočejo zares vedeti. Z nakupom mesa zahtevamo, da živali
ubijejo in ne zaslužimo si zatiskanja oči pred resnico. Od kje torej prihaja
naša hrana?”
- Odlomek iz filma Zemljani (Earthlings).
VIR
http://www.vegan.si/za-zivali/zivali-izkoriscane-za-prehrano/
Mleko in mlečni izdelki
V mlečni industriji se tako kot v vsaki drugi
industriji vse vrti okoli maksimiranja dobička in vprašanja, kako “pridobiti”
čim več mleka ob čim manjših stroških, pri čemer dobrobit živali ne igra velike
– če sploh kakšno – vlogo. Kljub intenzivni propagandi s strani mlečne
industrije je kravje mleko podobno (ne)potrebno za zdravje ljudi kot slonje ali
pasje mleko. Ali ste vedeli, da smo ljudje edina živalska vrsta, ki pije mleko
še po odstavitvi od matere – in to mleko druge živalske vrste?
Telička ločijo od krave, ko je star tri dni, da le ne bi
popil preveč mleka in da bi se čim hitreje navadil na drugo hrano, saj je
njegova potrebna nam. Vsak dan se na stotisoč teličkov odvede od njihovih mater
zato, ker morajo ljudje zadovoljiti svojo nenaravno in nezdravo željo po
kravjem mleku. Po približno mesecu dni intenzivnega pitanja končajo v klavnici.
Ljudje ponavadi ne vedo, da so za proizvodnjo mleka, sira,
masla in jogurta, krave podvržene vsakoletni nosečnosti. Vsako leto 7-10
mesecev. Ob rojstvu telička je močna materina vez med kravo in njenim
novorojenim teličkom prekinjena že v nekaj dneh; teličku dajo nadomestno mleko,
sicer bi materino mleko sesal 6 mesecev. Krava mora proizvesti 10-krat več
mleka kot bi ga popil njen teliček in to je namenjeno molži, med tem ko se njen
teliček prehranjuje z nadomestnim mlekom.
Samo 20-25 odstotkov teličkov nadaljuje svoje življenje v
proizvodnji mleka, ostale po dveh tednih odvedejo in namenijo za proizvodnjo
mesa, sirišča za proizvodnjo sira in zaradi njihove kože.
Teleta pogosto živijo v izolaciji, v lesenih zabojih, v
katerih se ne morejo upogibati in obračati, v katerih sproščajo svoje iztrebke
na tla, kjer živijo, krmijo jih z nezdravo tekočino brez železa, da bi meso
ostalo roza barve, saj imajo potrošniki takšno meso radi. Po 3-5 mesecih gredo
v zakol, a do takrat so že tako nezdravi, da če jih ne bi zaklali, bi umrli
zaradi različnih bolezni, povezanimi s prehrano.
Zastrašujoče statistike:
60-75 odstotkov krav je umetno oplojenih (nova tehnologija
omogoča vnos celotnega zarodka, ne samo semena);
krave se molze 2-3 krat dnevno in 7-10 mesecev v letu, tudi
med nosečnostjo;
namesto da krava proizvede 3 litre mleka na dan za svojega
telička, mora proizvesti 30 litrov dnevno;
teža kravjega vimena je lahko tudi 50 kg;
krave so krmljene s koncentriranimi beljakovinami, da se
poveča proizvodnja mleka;
naravna življenjska doba krave traja približno 20 let,
vendar s pretirano aktivnostjo prek njenih zmožnosti, izčrpana in bolna (36
odstotkov), z nizko proizvodnjo mleka (28 odstotkov), nesposobna za brejost (36
odstotkov), konča v zakolu, ko je stara približno 5 let;
zaradi slabih higienskih razmer in slabega nadzora, ki ga
povzroča hitrost proizvodnje in številčnost krav, kovinske cevi, ki sesajo
mleko, pogosto prenašajo različne okužbe, pogosto pa krave tudi poškodujejo;
25 odstotkov krav v mlečni industriji vsakodnevno trpi
zaradi lenobe, medtem ko jih 25 odstotkov trpi zaradi bolezni kot so vnetje vim
(mastitis);
odpadni produkt, ki ga ustvarijo krave, je glavni vzrok za
onesnaževanje voda: krava izpusti približno 200 litrov metana, ki je eden od
glavnih povzročiteljev globalnega segrevanja.
O kravah
mleko_2.jpgKrave so inteligentne živali, ki sklepajo
doživljenjske medsebojne vezi, njihova naravna življenjska doba pa je 25 let.
Krave, ki se jih izkorišča zaradi mesa, ubijejo po enem ali dveh, krave, ki se
jih izkorišča za mleko pa po treh letih življenja. Življenja krav so polna
bede. Rutinsko jim odstranijo razmnoževalne organe, rogove in jih označujejo z
vročimi železnimi palicami brez kakršnikoli sredstev za lajšanje bolečin. Krave
na farmah so velikokrat prostorsko omejene in živijo v lastnih iztrebkih ali pa
v prašnih prostorih, polnih muh ali/in na neznosni vročini sonca. Pot, ki jo
živali prestanejo na poti v klavnico, je dolga in travmatična. Biti morajo brez
vode in hrane. V vrsti za zakol se popolnoma zavedajo, kaj jih čaka in zato
prestrašeno brcajo in tulijo. Ko klavec nameri med njihove oči, se od strahu
začnejo peniti. Krave, ki so preveč poškodovane ali bolne, da bi lahko stale na
nogah, odvlečejo z verigami ali pa pustijo, da počasi umirajo.
O vplivu uživanja mleka in mlečnih izdelkov na zdravje
ljudi, si lahko več preberete tukaj: http://www.vegan.si/za-ljudi/zdravje/.
Viri in literatura
http://www.veganstvo.net/ali-ves/mleko/
http://www.facebook.com/NeMleku
http://www.alv.org.au/vegan-easy-challenge-welcome-pack/1-bodi-kar-si-bodi-vegan-vegan-booklet.pdf
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=260
http://www.notmilk.com/
http://www.milkdocumentary.com/
VIR
http://www.vegan.si/za-zivali/zivali-izkoriscane-za-prehrano/mleko-mlecni-izdelki/
Ni komentarjev:
Objavite komentar